Oprichting

Het Klokkenluidersgilde Breda (KGB) is opgericht in april 2004 door Rene de Vet en Hans Veels. 

De aanleiding voor het oprichten van dit gilde ligt in de Ginnekenstraat! Om precies te zijn, bij de St. Joostkapel. Zo heet de kapel in de volksmond tenminste. Het oorspronkelijke deel heette de St. Judokuskerk en stamt uit 1430- 1440. Na de 2e Wereldoorlog werd het een devotiekapel, gewijd aan Maria. De kapel heeft een prachtige toren, met een wat scheefstaande spits. Rond de eeuwwisseling was de klok niet meer te horen, omdat het uurwerk stilstond. Voor de reparateur was er geen beginnen aan, vanwege de enorme troep die door duiven en ander gevogelte was aangericht. Door de galmplanken hadden vogels al jaren vrij spel. Op de luiken in de toren lag een decimeter dikke laag mest, karkassen enz.

Rene de Vet en Hans Veels, toen beide lid van karnavalsvereniging ‘de Biemeewes’, besloten vrijwillig de troep op te ruimen. Het Bisdom nam dat aanbod aan. Na vele avonden en ruim 500 kilo troep was het karwei geklaard!
De zolders waren schoon; er konden geen duiven meer naar binnen; het uurwerk was schoongemaakt en liep weer op tijd. En het mooie oude klokje (1723) kon weer luiden

Voor ons was dat aanleiding om na te gaan denken of er niet meer klokken met de hand geluid konden worden. Zo kwamen we op de Grote Kerk, die slechts een luidklok heeft, maar wel een hele flinke. Die kon met een motor geluid worden, maar dat gebeurde haast nooit. Na overleg, onder andere met de beiaardier, is besloten tot oprichting van een Gilde, dat deze klok met een touw zou luiden.

Binnen de kortste keren waren er 6 leden en bij de Dodenherdenking van 2004 werd de klok voor het eerst na vele jaren weer met menskracht geluid.

Inmiddels telt het Gilde 20 leden en er wordt jaarlijks ca. 20 keer geluid bij speciale gelegenheden