Historisch klokgelui bij 80ste editie herdenking Kristallnacht

Het is 80 jaar geleden dat de Kristallnacht plaatsvond. De jaarlijkse herdenking van de verschrikkelijke “Nacht van het gebroken glas” is donderdagavond 8 november 2018.
Het historisch besef van het rinkelend glas gaat dit jaar gepaard met historisch klokgelui.

Als om 20:35 uur de kerkklokken van de Antoniuskathedraal gaan luiden, is er ook een uniek Bredaas geluid te horen of te ervaren. Voor het eerst “sinds mensenheugenis” het handmatig luiden, t-e-g-e-l-i-j-k-e-r-t-i-j-d, van 3 Bredase klokken: de Johannaklok, Wendelinusklok én Nassauklok. Het klokgelui is te horen vanaf het Begijnhof, de Catharinastraat én de Bredase toren terwijl de deelnemersstoet zich richting Grote Markt begeeft en het programma vervolgt.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Internationaal vredesinitiatief opgepakt door Bredase klokkenluiders

Op zondag 11 november 2018 is het precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd. In Groot-Brittannië is daarvoor een bijzonder initiatief gestart: ‘Ringing out for Peace, Armistice 100’. De organisatie wil een vredesboodschap over de hele wereld verspreiden. Het gaat daarbij ook om de 1400 klokkenluiders die tijdens die oorlog gevallen zijn. Hoofddoel is dat men zoveel mogelijk klokken wil laten luiden. Dit initiatief is in Breda opgepakt. Het Klokkenluiders Gilde Breda heeft zich aangesloten met het aanbod om Nederlandse en Belgische collega-klokkenluiders te vragen om zich ook aan te sluiten. Dit heeft een breed gehoor gevonden en vele gildes in binnen- en buitenland hebben nu medewerking toegezegd. Het is de bedoeling dat er om stipt 19.05 uur geluid wordt, in ieder land en eigen tijdzone, vanuit maar liefst “1000 torens”. Het Klokkenluiders Gilde Breda is trots hieraan een bijdrage te kunnen leveren en zal graag zelf “haar” Nassauklok van de Grote Kerk luiden.

“We would love all ringers around the world to do something special this day to ring out for peace, and to send in their ideas to share with others.”

 

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Ringing out for Peace – Luiden voor de Vrede

Op zondag 11 november 2018 is het precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd. In Groot-Brittannië is een initiatief ‘Ringing out for Peace, Armistice 100’ (Luiden voor Vrede, Wapenstilstand 100). Zij herdenken het einde van de Grote Oorlog én de 1400 klokkenluiders die tijdens de oorlog gevallen zijn. De organisatie wil zich nu verenigen om een vredesboodschap over de hele wereld te verspreiden. Het Klokkenluiders Gilde Breda wil zich graag hierbij aansluiten. Nederland was niet direct betrokken bij de Eerste Wereldoorlog, maar indirect wel. Solidair zijn met dit initiatief is een mooie geste om achter de vredesboodschap te staan en onze 1400 Engelse gevallen mede-klokkenluiders van weleer te herdenken. De organisatie heeft tal van activiteiten, (waaronder het werven van 1400 nieuwe luiders die de luiders ‘vervangen’ die gevallen zijn). Hoofddoel is dat men zoveel mogelijk klokken wil laten luiden. “We would love all ringers around the world to do something special this day to ring out for peace, and to send in their ideas to share with others.” Het is de bedoeling dat er om stipt 19.05 uur geluid wordt (in ieder land/eigen tijdzone om 19.05 uur) en dat “vanuit 1000 torens geluid zal worden.” Vanuit de organisatie is verheugd gereageerd op ons aanbod om om 19.05 uur Nederlandse tijd te willen luiden, alsmede stellen ze ons aanbod om onze Nederlandse en Belgische collega-klokkenluiders te vragen om zich bij dit mooie initiatief aan te sluiten zeer op prijs.

Wanneer jouw klokkenluidersgilde mee wil doen aan dit bijzondere en unieke initiatief, dan graag – vóór 20 oktober – een mail aan: brunopeek@mac.com (met een cc aan klokkenluidersgildebreda@gmail.com) met de volgende gegevens:

Name of Church / Naam Kerk:
Address of Church / Adres Kerk:
Name of Country / Land:
Name of Contact / Contactpersoon:
E-mailadres:

Op www.brunopeek.co.uk en www.brunopeek.co.uk/wp-content/uploads/2018/08/Battle’s-Over-Guide.pdf kun je de gids bekijken met alle informatie over ‘Ringing out for Peace’, waar ook de gegevens van de eventueel deelnemende Nederlandse en Vlaamse klokkenluidersgilden worden opgenomen indien doorgegeven voor 20 oktober.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Open Monumentendagen 2017 in Breda

De voorbereidingen voor de Open Monumentendagen op zaterdag 9 en zondag 10 september zijn in volle gang! Naast de uitnodiging om bij de opening te komen luisteren, waarbij de Nassauklok en de Johannaklok tegelijk klinken (uitgang Valkenberg Waalse kerk), nodigen we je tevens uit om bij ons in de toren te komen kijken. De leden van het Klokkenluiders Gilde Breda geven demonstraties handmatig klokluiden, vertellen anekdotes en wetenswaardigheden onder de grote Nassauklok en in de trommelkamer, de oude kamer van de torenwachters. Kom je ook? Iedereen vanaf 12 jaar is van harte welkom, beide dagen vanaf 11.00 tot 16.30 uur (laatste opgang).

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Luiden van de klokken op het Begijnhof en in de Grote Kerk

UNIEK HISTORISCH MOMENT VOOR BREDA

Het traditioneel inluiden van de Open Monumentendagen in Breda is dit jaar verbonden met het 750-jarig bestaan van het Begijnhof. Als opening van de expositie ‘Het Begijnhof door de ogen van Bredase kunstenaars’ is er zaterdag 9 september een uniek historisch Bredaas moment te ervaren. Het handmatig luiden, t-e-g-e-l-i-j-k-e-r-t-i-j-d, van 2 Bredase klokken. Het Klokkenluiders Gilde Breda zet zich in om de eeuwenoude tr…aditie van handmatig klokluiden zo veel mogelijk in ere te herstellen en luidt regelmatig de zware Nassauklok van de Grote Kerk. Op het Begijnhof werd voor het laatst in 1985 handmatig geluid. In 2008 werd de huidige Johannaklok van de St.-Catharinakerk in gebruik genomen. Nu in 2017 zijn bouwkundige aanpassingen uitgevoerd waardoor het mogelijk is bij speciale gelegenheden ook deze klok handmatig te luiden.

Boeren, burgers en buitenlui zijn welkom bij de ingang van het Valkenberg (zijde Waalse Kerk). Het Klokkenluiders Gilde Breda zal zichtbaar aanwezig zijn met een passende versnapering (*) om u live te laten proeven van deze unieke gebeurtenis. Vanaf deze locatie kunt u de klokken horen en de torens zien. De Johannaklok is te horen van 10:30 uur tot 10:45 uur. De Nassauklok van 10:35 tot 10:45 uur. Breda, rijk aan historie, rijk met besef.

Met dank aan Stichting Begijnhof en haar bewoners; Stichting en medewerkers Grote of OLV Kerk; Parochie Centrum Breda; Gemeente Breda; stadsbeiaardier Paul Maassen.

* zolang voorraad strekt

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Klokkenluidersgilde Breda heeft vaandel onthuld

Klokkenluidersgilde heeft nu vaandel in Grote Kerk Breda

Op 28 juni is het vaandel van het Klokkenluidersgilde Breda feestelijk onthuld in de Grote Kerk van Breda

Klik hier voor het artikel in BN De Stem

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

BREDA OVERLUIDT WILLEM III

BREDA OVERLUIDT WILLEM III (2010)

Zaterdag 20 maart staat de Bredase binnenstad iets bijzonders te wachten: gedurende een geheel uur zal de Breda-Nassauklok worden geluid. Van 14 tot 15 uur zal de klok handmatig worden aangetrokken door het Klokkenluiders Gilde Breda (KGB) en zo zijn daverende geluid over de stad uitstrooien. Waarom deze aandacht? 

Vanwege de expositie Woord en Wapen in de Grote Kerk. In deze tentoonstelling wordt de aandacht gericht op de 277 wapenborden die vroeger in de kerk hingen en waarmee de aandacht werd gevestigd op het belang van de overledenen. 

Voordat de overledenen werden begraven, vaak in de kerk, werden ze overluid. De mate van overluiden hing af van zijn of haar status: dat kon wisselen tussen een uur of meerdere weken. Na het overlijden van stadhouder-koning Willem III op 19 maart 1702 werd zelfs gedurende negen weken geluid, elke dag drie periodes van twee uren lang. 

Driehonderd en acht jaren na zijn dood zal Willem III dus weer te Breda worden overluid. Dat is bijzonder, ook omdat hiervoor de klok wordt gebruikt waaraan Willem III in 1695 zelf heeft bijgedragen. Toen na de torenbrand van 1694 nieuwe klokken moesten worden gegoten nam Willem III zelf de grootste voor zijn rekening. Hij draagt dan ook de inscriptie

WILHELMUS III D.G. MAGNAE BRITTANIAE REX BARO IN BREDA FIDEI DEFENCOR ANNO MDCXC. PASCHASIUS MELLIAERT ME FUDIT ANNO MDCXCV.

Kort samengevat: Ik heet Willem III, Dankzij God [ben ik] koning van Groot Brittannië, baron van Breda en verdediger des geloofs. Passchier Melliaert [uit Antwerpen] goot mij in het jaar 1695. 

Willem III (Foto Jan Korebrits)

Bezoekers van de tentoonstelling in de kerk zal tijdens het overluiden de mogelijkheid worden geboden om het luiden bij te wonen. Daarvoor moeten wel 200 treden worden beklommen (ongeveer 40 meter).

Voor meer informatie over de Breda Nassauklok klik hier.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Klokkenluidersgilde Breda organiseert landelijke Klokkenluidersdag

Het KGB heeft in de 2009 de landelijke Klokkenluidersdag georganiseerd.

Klik hier voor het artikel

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

De klepel hangt weer in de Grote Klok van Breda

Klik hier voor het artikel

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen