BREDA OVERLUIDT WILLEM III

BREDA OVERLUIDT WILLEM III (2010)

Zaterdag 20 maart staat de Bredase binnenstad iets bijzonders te wachten: gedurende een geheel uur zal de Breda-Nassauklok worden geluid. Van 14 tot 15 uur zal de klok handmatig worden aangetrokken door het Klokkenluiders Gilde Breda (KGB) en zo zijn daverende geluid over de stad uitstrooien. Waarom deze aandacht? 

Vanwege de expositie Woord en Wapen in de Grote Kerk. In deze tentoonstelling wordt de aandacht gericht op de 277 wapenborden die vroeger in de kerk hingen en waarmee de aandacht werd gevestigd op het belang van de overledenen. 

Voordat de overledenen werden begraven, vaak in de kerk, werden ze overluid. De mate van overluiden hing af van zijn of haar status: dat kon wisselen tussen een uur of meerdere weken. Na het overlijden van stadhouder-koning Willem III op 19 maart 1702 werd zelfs gedurende negen weken geluid, elke dag drie periodes van twee uren lang. 

Driehonderd en acht jaren na zijn dood zal Willem III dus weer te Breda worden overluid. Dat is bijzonder, ook omdat hiervoor de klok wordt gebruikt waaraan Willem III in 1695 zelf heeft bijgedragen. Toen na de torenbrand van 1694 nieuwe klokken moesten worden gegoten nam Willem III zelf de grootste voor zijn rekening. Hij draagt dan ook de inscriptie

WILHELMUS III D.G. MAGNAE BRITTANIAE REX BARO IN BREDA FIDEI DEFENCOR ANNO MDCXC. PASCHASIUS MELLIAERT ME FUDIT ANNO MDCXCV.

Kort samengevat: Ik heet Willem III, Dankzij God [ben ik] koning van Groot Brittannië, baron van Breda en verdediger des geloofs. Passchier Melliaert [uit Antwerpen] goot mij in het jaar 1695. 

Willem III (Foto Jan Korebrits)

Bezoekers van de tentoonstelling in de kerk zal tijdens het overluiden de mogelijkheid worden geboden om het luiden bij te wonen. Daarvoor moeten wel 200 treden worden beklommen (ongeveer 40 meter).

Voor meer informatie over de Breda Nassauklok klik hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *