Luiden van de klokken op het Begijnhof en in de Grote Kerk

UNIEK HISTORISCH MOMENT VOOR BREDA

Het traditioneel inluiden van de Open Monumentendagen in Breda is dit jaar verbonden met het 750-jarig bestaan van het Begijnhof. Als opening van de expositie ‘Het Begijnhof door de ogen van Bredase kunstenaars’ is er zaterdag 9 september een uniek historisch Bredaas moment te ervaren. Het handmatig luiden, t-e-g-e-l-i-j-k-e-r-t-i-j-d, van 2 Bredase klokken. Het Klokkenluiders Gilde Breda zet zich in om de eeuwenoude tr…aditie van handmatig klokluiden zo veel mogelijk in ere te herstellen en luidt regelmatig de zware Nassauklok van de Grote Kerk. Op het Begijnhof werd voor het laatst in 1985 handmatig geluid. In 2008 werd de huidige Johannaklok van de St.-Catharinakerk in gebruik genomen. Nu in 2017 zijn bouwkundige aanpassingen uitgevoerd waardoor het mogelijk is bij speciale gelegenheden ook deze klok handmatig te luiden.

Boeren, burgers en buitenlui zijn welkom bij de ingang van het Valkenberg (zijde Waalse Kerk). Het Klokkenluiders Gilde Breda zal zichtbaar aanwezig zijn met een passende versnapering (*) om u live te laten proeven van deze unieke gebeurtenis. Vanaf deze locatie kunt u de klokken horen en de torens zien. De Johannaklok is te horen van 10:30 uur tot 10:45 uur. De Nassauklok van 10:35 tot 10:45 uur. Breda, rijk aan historie, rijk met besef.

Met dank aan Stichting Begijnhof en haar bewoners; Stichting en medewerkers Grote of OLV Kerk; Parochie Centrum Breda; Gemeente Breda; stadsbeiaardier Paul Maassen.

* zolang voorraad strekt

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *